· 

Ras van de maand: de Vlaamse Reus

Kenmerken Vlaamse Reus

Grootte: 

lichaam +/- 65-80cm lang

oren +/- 16-20cm

Gewicht: 6 - 7.5kg (kan ook zwaarder zijn)

Kleur: Vaalgeel, zwart, wit, haaskleur, wit met rode ogen, ijzergrauw, konijngrijs, staalgrauw en chinchilla. 

Lichaamsbouw: groot, afgeronde-gevulde billen, forse-gespierde poten, krachtige-brede kop met ronde snuit (vooral bij de rammen).

Karakter: betrouwbaar, goedmoedig, rustig.
Vlaamse Reuzen-eigenaren gaven ook nog volgende kenmerken mee: Vriendelijk, sociaal, vindingrijk, speels, nieuwsgierig, lui, koppig, leergierig, slim, maar ook soms wat onhandig.

 

Geschiedenis Vlaamse Reus

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, prent van René Delin.
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, prent van René Delin.

De Vlaamse Reus is ontstaan in Gent (Oost-Vlaanderen, België) in de 16de eeuw onder de naam 'Gentse Reus'. Pas in de 19de eeuw is het ras geëvolueerd naar de 'Vlaamse Reus'. 

De Gentse/Vlaamse Reuzen werden gefokt voor de vleesproductie. De populatie groeide al snel uit naar 15000 exemplaren rond Gent.

 

Nadien verspreidde de Vlaamse Reus zich in heel heel Europa door de Duitsers. De Duitsers namen deze Reus in 1893 op in de Duitse standaard, dit werd de 'Duitse Reus'. Een zwaarder gebouwd konijn. Dit ras zou dan weer terug invloed gehad hebben op de Vlaamse Reus zoals wij ze nu kennen.

 

Verzorging Vlaamse Reus

De vacht

Vlaamse Reuzen hebben een korte vacht, maar kent ook rui periodes. Afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe de Vlaamse Reus gehouden wordt (binnen of buiten) zal dit verschillen. Konijnen die binnen gehouden worden verharen doorheen het hele jaar en hebben geen extreme rui periode. Bij de konijnen die buiten zitten, valt de grootste rui periode in de herfst. De haren verliezen hun glans, worden dor, gaan dood en vallen af. Het is belangrijk om de Vlaamse Reus vaker te borstelen in die periode. Ook in de lente is er een rui periode, maar deze verharing is meestal minder dan in de herfst. 

 

Wanneer je de vacht van uw Vlaamse Reus niet goed borstelt, ontstaat er klitvorming. Klitvorming kan uiteindelijk zorgen voor vervilting. Bij het verwijderen van vervilting ga je vaak de pels beschadigen. Het is dus belangrijk om de klitten tijdig te verwijderen. Ook kan het (vooral in de zomerperiode) een ideale broeiplaats worden voor vliegen, mijten, luizen en maden. 

 

Klitvorming komt vaak voor bij de liezen en oksels, aan de overgang van de achterhand naar de staart, aan het onderste gedeelte van de achterhand, bij de liezen, bij de staart en staartwortel, aan de voetzolen, onder de borst en soms ook aan de buik. Je kan klitvorming niet altijd zien, daarom is het belangrijk om goed te voelen aan deze zones. Kijk iedere week uw Vlaamse Reus goed na. 

De nagels

In de natuur werken konijnen voortdurend: lopen, graven,... De nagels slijten daarbij vanzelf. De nagels van een konijn blijven groeien, zoals bij ons. Bij gedomesticeerde konijnen moeten mensen de nagels verzorgen. Vanaf 6 maanden, zouden de nagels minimaal 1x per jaar bijgeknipt moeten worden. Bij het knippen van een nagel mag je niet in het 'leven' knippen. Het 'leven' is de rode streep die door de nagel loopt. Dit is bij donkere nagels soms moeilijk te zien. Wanneer je het 'leven' raakt, zal dit bloeden en pijn doen bij het konijn. Je kan dit dan ontsmetten met bijvoorbeeld Neosabenyl, een ontsmettingsmiddel zonder alcohol. Nagels die niet onderhouden worden groeien krom. Kromme nagels zorgen ervoor dat konijnen niet meer goed kunnen lopen en dit zal uiteindelijk pijn veroorzaken.

 

De ogen

Konijnen kunnen, zonder hun kop te bewegen, 360 graden rond kijken! Fantastisch toch?! Ze zien dus veel, maar niet alles. Onder hun kin en neus kunnen ze niet kijken. Het is hun blinde vlek. Konijnen hebben ook een derde ooglid. Dit is een extra vlies die het oog kan bedekken, zorgt voor bescherming en zorgt dat het oog vochtig blijft. Het derde ooglid wordt ook wel 'knipvlies' genoemd. 

Aanschaf Vlaamse Reus

Verblijf/ruimte

Vlaamse Reuzen hebben, door hun grootte, heel wat ruimte nodig. De voorgeschreven, minimale afmetingen bedragen 120cm lengte, 80cm breedte en 60cm hoogte. Bij rondvraag bij de Vlaamse Reuzen-eigenaars kwamen er echter heel andere (betere) minimum afmetingen naar boven: Tussen de 9 en de 14m². Uiteraard is het beter dat ze zoveel mogelijk ruimte ter beschikking hebben (zoals een grote tuin) om lekker rond te huppelen en lekker languit te gaan liggen. Jonge konijnen ontwikkelen o.a. hun spieren beter wanneer ze goed kunnen rond lopen.

De hokken die men verkoopt in de winkel, zijn veel te klein voor de Vlaamse Reuzen. Kippenhokken zijn dan al wat meer geschikt, maar vaak duurder. Om de prijs te drukken en een verblijf met grotere afmetingen te hebben, kan je ervoor kiezen om het verblijf zelf te maken. 

 

Voeding

Er zijn heel wat merken konijnenvoeding op de markt. Daarbij kunnen we 2 onderverdelingen maken: gewone en gemengde biks. Per dag heeft een konijn ongeveer 25-30gr. voer per kg lichaamsgewicht/dag nodig. Het gevaar bij gemengde biks is dat de konijnen niet alle ingrediënten opeten. Controleer dus zeker dat uw konijntjes alle ingrediënten opeten. Enkel biks voeren is niet voldoende.

Hooi is de belangrijkste voedingsbron vol met koolhydraten, vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Ruwe vezels, zoals hooi sterk bevat, bevorderen een goede spijsvertering. Zorg telkens voor onbeperkte toegang tot gezond/vers hooi. Bewaar het hooi op een donker, droge en koele plaats.

 

Naast biks en onbeperkt hooi is er ook nog groenvoer. Hieronder verstaan we verse groenten en fruit. Indien uw Reuzen dit niet gewoon zijn, kan je best de hoeveelheid rustig opbouwen. Een goede hoeveelheid is ongeveer 50 tot 100gr/kg lichaamsgewicht per dag. Kies hierbij voor een variatie groenten. De hoeveelheid fruit dient beperkt te worden tot een eetlepel per dag. Dit omdat fruit vaak veel suikers bevat.

OPGELET!: Niet alle groenten en fruit zijn gezond voor konijnen. Sommige soorten kunnen zelfs giftig zijn. Controleer dus steeds of het groenvoer geschikt is.

 

Om voldoende variatie in hun maaltijden te creëren, kunnen deze aangevuld worden met kruiden. Kruiden zijn heel natuurlijk (zowel vers, als gedroogd) en hebben een positieve werking op de gezondheid van de konijnen. 

 

Tenslotte zijn er ook heel wat konijnen-snacks verkrijgbaar. Helaas zijn deze niet allemaal even gezond. Heel wat snacks bevatten o.a. toegevoegde suikers en/of teveel calcium. 

Snacks op natuurlijke basis, zonder toegevoegde suikers, zijn gezond. Bijvoorbeeld hooisnacks met natuurlijk hout, wilgentakken, fruitboom takken, duizendblad, kamille bloemen,..

 

Water

Proper water is echt een 'must' voor alle konijnen! 
Controleer het water ook meermaals per dag. In de winterperiode is er kans dat het water bevroren is. Op een warme zomerdag kan bijvoorbeeld het water sneller op zijn.

 

Dierenarts

Zorg steeds dat je reserve budget hebt om naar de dierenarts te gaan indien dit nodig is. Konijnen kunnen jaarlijks geënt worden tegen Myxomatose en VHD (Viral Hemorrhagic Disease). In de meeste gevallen, hebben beide virusinfecties, een dodelijke afloop.  

 

Waar let je op bij de aanschaf:

+ Vacht: Mooie vacht, geen aanwijzingen voor vlooien en/of mijten;

+ Neus/ogen: Geen uitvloeiing of andere onrechtmatigheden;

+ Oren: propere oren, geen sporen van oormijt etc.;

+ Gebit: mooi aangesloten snijtanden, geen haken op de kiezen;

+ Poten: Geen zweertjes;

+ Achterhand: propere achterhand, geen diarree;

Heb je vragen of opmerkingen? Voel je vrij om te reageren! 

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Sellis (woensdag, 21 februari 2018 20:44)

  Leuk artikel, maar volgens mij is de eerste foto geen Vlaamse reus.

 • #2

  De Konijnenboerin (woensdag, 21 februari 2018 21:12)

  Dag Sellis
  Bedankt voor het compliment!
  De eerste foto is hetzelfde konijn als de laatste foto.
  Dat is namelijk mijn reus 'Pepper'. :)
  Groetjes

 • #3

  Ionah (zondag, 25 februari 2018 12:51)

  Leuk artikel & zo blij voor de goede zorgen je de diertjes geeft!!

  #nogsteedseengemis

 • #4

  De Konijnenboerin (zondag, 25 februari 2018 16:07)

  Dag Ionah
  Heel fijn dat te horen! Bedankt!
  Grtjs

 • #5

  Isa (vrijdag, 11 mei 2018 14:03)

  Hou je een Vlaamse reus best alleen of hebben ze liever gezelschap?

 • #6

  De Konijnenboerin (vrijdag, 11 mei 2018 14:10)

  Dag Isa
  Best hou je ze in gezelschap. Dat is veel fijner voor hen. :)
  Groetjes

 • #7

  Isa (zaterdag, 12 mei 2018 23:23)

  We hebben nu al een mannetje en zijn niet van plan om te kweken dus best een ander mannetje erbij? Hij heeft wel al een goeie speelkameraad, de kat van de buren �. Komen heel goed overeen en spelen vaak

 • #8

  De Konijnenboerin (zaterdag, 12 mei 2018 23:30)

  Dag Isa

  Nee meerdere mannetjes samen gaat zelden goed. Best is uw mannetje laten castreren en nadien een vrouwtje bij halen of bv een gesteriliseerd vrouwtje bij de opvang.

  Ja hier is er een reusje dat ook goed met de hond om kan. Toch vervangt dat helaas niet het contact met zijn soortgenoten.

  Groetjes!

 • #9

  Nico (vrijdag, 20 juli 2018 17:56)

  Ik zou graag een Vlaamse reus houden. Iemand die goede, betrouwbare, adressen kent? Liefst in West- of Oost-Vlaanderen.
  Alvast bedankt!

 • #10

  De Konijnenboerin (vrijdag, 20 juli 2018 18:02)

  Dag Nico

  Helaas ben ik niet van die omgeving, dus ik weet er daar niet onmiddellijk eentje zijn.
  Veel succes met de zoektocht!

  Mvg

 • #11

  Joke (donderdag, 28 maart 2019 13:42)

  Haloo leuke informatie�
  Wij zijn namelijk opzoek naar een Vlaamse/Duitse reus voor in huis te nemen en alsook zindelijk te maken.
  Kent er iemand een goede fokker in België/Vlaanderen ?
  Mvg joke

 • #12

  lydiekoolen65@gmail.com (donderdag, 02 mei 2019 10:02)

  Ik heb 3dwergkonijntjes, 1 gecastreerd mannetje met 2 vrouwtjes. Mag ik daar een jonge vrouwelijke Vlaamse reus bijzetten?