· 

Het lichaam van een konijn (deel 1)

Vandaag zullen we ons verdiepen in het lichaam van een konijn. Dit onderwerp bestaat uit 2 delen: het zichtbare (uitwendige delen) en het onzichtbare (inwendige delen). We gaan nu enkel de uitwendige delen bespreken, volgende maand de inwendige. 

Oren van een konijn

Konijnen hebben trechtervormige oren die meerdere functies hebben. De eerste functie is 'horen'. De oorschelpen van een konijn kunnen onafhankelijk van elkaar gedraaid worden. Hierdoor kunnen konijnen de zachtste geluiden goed opvangen. Dit is belangrijk om snel gevaar waar te nemen en alarm te kunnen slaan.

 

De oren worden ook gebruikt om te communiceren, als lichaamstaal. Op deze functie gaan we dieper in bij een andere blog. Tenslotte regelen de oren ook de inwendige temperatuur. Konijnen kunnen niet zweten. Ze hebben enkel kleine zweetklieren in hun mond. De oren zorgen dus mee voor het afgeven van hitte. 

Ogen van een konijn

Konijnen kunnen, zonder hun kop te bewegen, 360 graden rond kijken! Fantastisch toch?! Ze zien dus veel, maar niet alles. Konijnen hebben namelijk een blinde vlek onder hun kin en neus.

 

Konijnen hebben ook een derde ooglid. Dit is een extra vlies die het oog kan bedekken, zorgt voor bescherming en zorgt dat het oog vochtig blijft. Het derde ooglid wordt ook wel 'knipvlies' genoemd. 

Tanden van een konijn

Een konijnengebit telt 28 tanden. 22 kiezen, 4 snijtanden en 2 stifttanden. Stifttanden zijn kleine snijtanden, achter de snijtanden van de bovenkaak. De stifttanden onderscheidt een konijn van knaagdieren. Konijnen tanden kunnen groeien tot 10-12cm per jaar. Hierdoor moet je ervoor zorgen dan de tanden ook goed afslijten. Anders ontstaan gebitsproblemen. Vandaar dat de juiste voeding/snacks ook zo belangrijk zijn!

Neus van een konijn

Het reuk zintuig van een konijn is zéér gevoelig. Dit komt doordat de opperhuid talrijke deeltjes bevat waar een konijn geuren mee kan waarnemen. Op die manier kunnen konijnen tijdig gevaar ruiken.

 

De neus van een konijn is ook erg flexibel. Ze kunnen hun neus zowel snel als helemaal niet bewegen. De snelle bewegingen komen vooral voor bij een opgewonden konijn of een konijn dat interesse heeft in iets of iemand. 

Tastharen van een konijn

Konijnen hebben tastharen. Deze tastharen zijn zeer fijne zenuwen waarmee een konijn elke aanraking registreert. Dit is o.a. handig om in een donker hol, makkelijk zijn weg te vinden, zonder ergens tegen te botsen. Zij gebruiken hun tastharen dus als oriëntatie-hulpmiddel.

 

Rug van een konijn

Konijnen hebben een zwakke rug. Neem nooit een konijntje met zijn rug vast en hou kinderen goed in de gaten. Konijnen worden niet graag opgetild, maar als je uw konijntje toch moet optillen moet je de poten en rug goed ondersteunen. Ook tuigjes kunnen zware schade berokkenen aan de rug indien konijnen dit niet gewoon zijn.

Poten van een konijn

Konijnen hebben stevige achterpoten. Hiermee kunnen ze grote sprongen maken grote holen graven. Bij gevaar, zal het konijn met zijn achterpoten een luide klap maken op de grond. Dit is een waarschuwing voor andere konijnen. 

Staart van een konijn

De staart dient als communicatiemiddel. De onderkant van de staart is licht van kleur. Wanneer er gevaar dreigt, zullen konijnen hun staart hoog dragen. Op die manier is de lichte onderkant van hun staart zichtbaar en vormt dit gebaar een duidelijke waarschuwing voor anderen. 

 

Een opgetrokken staart zie je ook bij een situatie waarin er meer opwinding/nieuwsgierigheid is, zoals bijvoorbeeld een kennismaking.

Volgende maand

Volgende maand zullen we een kijkje nemen naar de binnenkant van het konijn. 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  fleur (donderdag, 02 mei 2019 18:30)

  ik hou van konijntjes :)
  :)
  :)
  :-)