· 

Adoptie konijn in de kijker bij het VZOC.

 

Deze maand ging ik op bezoek bij het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum VZW te Heusden (Limburg). Ook daar zijn heel wat konijntjes in de opvang die een warme thuis zoeken.

Vogel- en zoogdierenopvangcentrum VZW

Het VZOC bestaat intussen al meer dan 25 jaar en is één van de grootste opvangcentra voor in nood verkerende dieren (bv. eekhoorntjes, vossen, vogels, egels,...). Na behandeling en revalidatie, worden de dieren terug vrij gelaten in hun biotoop. Het VZOC is dan ook 24/24u en 7/7 dagen actief.

 

Naast het welzijn van de dieren, heeft het VZOC ook een rol in de soortenbescherming, het actief vermijden van faunaverbastering, interventies i.v.m. verkeersveiligheid en een sociale rol.

 

Elke oproep i.v.m. een nood verkerend wild dier, wordt steeds opgevolgd, ongeacht het diersoort, de locatie of het tijdstip. De tussenkomst van VZOC is gratis. Nadien ontvangt de melder een mailtje met de informatie wat er met het dier gebeurd is. 

 

Meer informatie over het Vogel en Zoogdierenopvangcentrum kan je vinden op hun website:

 

Konijntjes bij het VZOC

 __________________________________

 

Geslacht: Voedster

Leeftijd: onbekend

Reden afstand: /

Kleur: grijs/wit/bruin

Vacht: kort haar

Grootte: middelmaat

__________________________________

 

Het VZOC is, zoals eerder omschreven, niet enkel een konijnenopvang. Vele konijntjes zijn in beslag genomen of gedumpt. De meeste hebben daardoor geen naam en/of weinig informatie.

 

Bij mijn aankomst zag ik alle mensen hard aan het werk. Fantastisch om te zien hoe deze mensen zich zo inzetten voor het welzijn van alle dieren. Ik werd begeleid door een vriendelijke man naar de konijntjes hun mooi, ruim verblijf. Voedsters en rammen gescheiden uiteraard. Ik mocht in hun verblijf om foto's te maken. Om beter te fotograferen, ging ik op mijn knieën zitten, Voor ik het door had, zaten alle konijntjes rond mij. Heel nieuwsgierig naar mij en mijn camera. Super leuk!

 

Indien je interesse hebt om een konijntje te adopteren, kan je tijdens hun openingsuren langskomen: 

Maandag t/m vrijdag: 9u - 17u

Zaterdag t/m zondag: 9u - 12u
U kan wel best een afspraak maken voor uw bezoek. Dit om revaliderende dieren niet onnodig te storen.

 

Voor een konijntje te adopteren, moet je lid worden van de vzw. Dit kan voor minimaal €10/jaar. U ontvangt dan ook een tijdschriftje per kwartaal: 'asielkrantje'. De konijntjes zijn daar al ingeënt. 

 

Indien u nog vragen heeft i.v.m. adoptie, kunt u mailen naar: adoptie@vogelenzoogdierenopvangcentrum.be

 


Nog enkele foto's:

Foto's enkele andere konijntjes:


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  J. Roosen (donderdag, 15 maart 2018 18:50)

  Ik heb vorig jaar een zwarte voedster gehaald en gekoppeld aan mijn ram. Ze kreeg de naam Sien. Een heel nieuwsgierig konijn! Was 2,7kg toen ze kwam, nu 5 kg! Ze is zo leergierig! Ze kan alleen niet rustig eten, ze schrokt haar eten binnen en trekt het uit de bek van het ander konijn, een gevolg van haar verleden waarschijnlijk. Een geweldig dier!
  Een opmerking over het opvangcentrum. Ze weten echt niets van het konijn! Is het gevacineerd? Ja. Wanneer? Toen ze.binnen kwamen. Wanneer kwam ze binnen? Weet ik niet.

 • #2

  De Konijnenboerin (donderdag, 15 maart 2018 19:39)

  Dag Roosen

  Wat fijn te horen dat je een konijntje geadopteerd hebt! Sommige hebben inderdaad wat bagage mee, gelukkig is ze nu op gewicht en samen met een vriendje.
  Ivm de opmerking over het opvangcentrum: dat kunnen ze misschien meenemen als werkpuntje.

  Groetjes
  De Konijnenboerin