· 

Het lichaam van een konijn (deel 2)

Vorige keer hebben we de uitwendige delen van een konijn besproken. Indien je dit gemist hebt en het alsnog wil lezen, kan je op onderstaande knop klikken om naar 'Het lichaam van een konijn (deel 1) te gaan. 

Nu bekijken we het lichaam van het konijn aan de binnenkant.

Skelet van een konijn

1. bovenkaak
2. neusbeen
3. oogkas
4. schedel
5. achterhoofdsbeen
6. gehooringang
7. atlas
8. halswervels
9. rugwevels
10. lendewervels
11. kruisbeen
12. staart wervels
13. zitbeen
14. schaambeen
15. darmbeen

16. dijbeen
17. knieschijf
18. scheen - en kuitbeen

19. voetwortelbeentjes
20. middenvoetbeentjes
21. tenen
22. valse ribben 
23. ribben
24. borstbeen
25. bovenarmbeen
26. spaakbeen
27. elleboogbeen
28. voetwortelbeentjes
29. middenvoetsbeentjes
30. tenen
31. schouderblad
32. jukbeen
33. onderkaak
34. kiezen
35. tanden


Organen van een konijn

Tong

Een konijnentong telt zo'n 8000 smaakpapillen. Dit zijn zenuwuiteinden op de tong, die informatie doorsturen naar de hersenen. Zo ontstaat er de smaakwaarneming en kan het konijn proeven.

Speekselklieren

Dit zijn klieren die speeksel produceren en naar de mondholte afscheidt. De speekselklieren bevinden zich onder de oren, onder de tong, in de onderkaak en in de wangen. Er worden heel wat stoffen (Amylase, Galactosidase, Kallium, Bicarbonaat, Ureum, Lipase,...) geproduceerd in dat speeksel. Die stoffen zorgen mee voor een goede voedsel opname.

Slokdarm

De spieren van de slokdarm bewegen maar in 1 richting... naar de maag. Dit is de reden, waarom konijnen niet kunnen braken.

Luchtpijp

De luchtpijp is een pijp waar lucht in en uit kan stromen, zodat zuurstof de longen kan bereiken.

Bloedvaten

Het bloed stroomt door vele bloedvaten in het lichaam van het konijn. Elk bloedvat heeft een functie. De slagaders zorgen voor het vervoer van zuurstof en voeding. De aders zorgen voor een vlotte afvoer van afvalstoffen en koolstofdioxide. Voor de functie 'stoffen uitwisseling' zijn er de haarvaten. 

 

Middenrif

Het middenrif bestaat uit een dwarsliggende spier, die een scheidingswand vormt tussen de buik- en borstholte. Dit is de belangrijkste spier die bij de ademhaling, actief betrokken is. Het middenrif zorgt er ook voor dat de buikorganen op zijn plaats blijven.

Hart

Het hart is de motor van het lichaam. Het hart zorgt ervoor dat het bloed door het hele lichaam gepompt wordt. Dit is zéér belangrijk doordat er heel wat voedingsstoffen en zuurstof in het bloed zitten.

Longen

De longen van een konijn zijn van levensbelang. De longen hebben een enorm belangrijke functie. De longen zorgen voor de uitwisseling van gas tussen het bloed en de buitenlucht.

 

Lever

De lever produceert gal. Gal zorgt ervoor dat vetten goed opgenomen worden in de darm. Ook worden er eiwitten geproduceerd. Deze zijn nodig voor de stolling van het bloed en afweerstoffen.

 

Maag

De maag kan je zien als een soort zak met een dunne wand. Het voedsel komt in de maag terecht door de bewegingen van de darmen. De functie van de maag is het verteren (kneden en fijnmaken) van het voedsel. De maag geeft daarvoor verteringssappen af: zoutzuur en pepsinogeen. Verder zorgt de maag ervoor dat de bacteriën sterven en breekt eiwitten en vetten af. 

 

Milt

De milt zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit het bloed verwijderd en voor een afweer tegen bacteriën.

Twaalfvingerige darm

Aan de maag zit de twaalfvingerige darm. Deze darm neutraliseert maagsappen, neemt voedingsstoffen op, breekt ze ook af en regelt de frequentie van het legen van de maag. 

De afvoerbuizen van de alvleesklier en lever komen ook uit in de twaalfvingerige darm. 

 

Dunne darm

In verhouding tot andere herbivoren, verloopt de passage van voedsel door de dunnen darm redelijk snel (ongeveer zo'n 2u). De spieren trekken voortdurend samen om zo het voedsel te laten passeren naar de dikke darm. 

Blinde darm

De blinde darm van een konijn is twee keer zo groot als de lengte van de buikholte. Dit maakt dat, ten opzichte van een ander zoogdier, de blindedarm van een konijn het grootste is.

 

Dikke darm

De onverteerbare voedselresten komen terecht in de dikke darm. De dikke darm zorgt ervoor dat het vocht en de zouten weg genomen worden.

 

Endeldarm

Deze darm dient als tijdelijke opslagplaats voor de onverteerbare voedselresten uit de dikke darm. Deze voedselresten verplaatsen zich naar de anus. Dit is de krachtige kringspier waar de uitwerpselen uitkomen.

Appendix

Men ging er vanuit dat de appendix een overbodig orgaan was. Onlangs (2007) stelden onderzoekers dat de appendix toch een functie heeft. De appendix zou een veilige plaats zijn voor bacteriën van de normale darmflora. Ook blijkt dat een konijn dat veel suikers en weinig vezels krijgt, een vergrote appendix ontwikkeld. Dus de appendix heeft ook een verhoogde uitscheidende functie om de producten van de suikerstofwisseling tegen te gaan.

Alvleesklier

Een konijn heeft een heel kleine alvleesklier. De alvleesklier neutraliseert de zure voedseldelen die vanuit de maag in de darm terecht komen. 

Galblaas

De galblaas heeft een onmisbare functie voor de spijsvertering. De vloeistof (Gal) breekt vetten af die in het lichaam terecht komen. De galblaas bevindt zicht tussen de lever en de twaalfvingerige darm.

Nieren

Ook de nieren zijn een filter. Ze laten afvalstoffen en vocht het lichaam verlaten door het bloed te filteren.

Urineleiders

De urine komt uit de nieren, door de urineleiders, naar de blaas.

Urineblaas

Dit orgaan verzameld urine uit de nieren en dient als opslagplaats voor die urine. Dit tot het konijntje plast.

Volgende maand

Volgende maand zullen we een kijkje nemen naar de spieren van het konijn. 


Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Bella999 (vrijdag, 30 november 2018 10:57)

  Kan je er ook het spijsverteringsstelsel op zetten?

 • #2

  Ele1234 (zaterdag, 01 december 2018 14:12)

  Sorry dat ik het vraag maar kan het ademhalingsstelsel erbij?

 • #3

  De Konijnenboerin (dinsdag, 04 december 2018 17:15)

  Beste

  Deze gratis blog is gestopt. In de toekomst werken we naar een betalend magazine waarin allerlei informatie zal verschijnen.

  Mvg
  De Konijnenboerin

 • #4

  ufliuflkkvhkhvkh (dinsdag, 22 januari 2019 19:20)

  saaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAIIIIIIIIII
  HET STAAT ER NIET EENS GOED IN

 • #5

  kato (vrijdag, 25 januari 2019 15:07)

  meer foto's !!!!!

 • #6

  dedz (vrijdag, 15 november 2019 11:32)

  saai