· 

Ras van de maand: Belgisch Zilver

Kenmerken Belgisch Zilver

Gewicht: 4 - 5.5kg

Kleur: Zilverkleur met donker blauwe, bijna zwarte onderkleur. 

Lichaamsbouw: lang, goed gespierd lichaam, middellange gespierde poten, grote ruitvormige kop, korte hals en rechtopstaande oren (13 - 14.5cm)

Karakter: rustig, vriendelijk

Geschiedenis Belgisch Zilver

Het Belgisch Zilver is van oorsprong uit Frankrijk. Daar werden ze 'Zilveren van Champagne' genoemd. Er ontstond onvrede in 1960 tussen de Belgische en de Franse fokkers. In Frankrijk hadden ze liever de donkerder gekleurde konijnen, terwijl men in België de voorkeur had voor de lichtere. Dit gaf problemen op keuringen: De franse keurmeesters keurde de Belgische konijnen niet goed op vlak van kleur. In oktober 1960 werd er besloten om het Belgisch Zilver te erkennen als een apart ras in Vlaanderen. 

Verzorging Belgisch Zilver

De vacht

Belgisch Zilver konijnen hebben een korte vacht. Afhankelijk van de weersomstandigheden en hoe het Belgisch Zilver gehouden wordt (binnen of buiten) zal de ruiperiode verschillen. Konijnen die binnen gehouden worden verharen doorheen het hele jaar en hebben geen extreme rui periode. Bij de konijnen die buiten zitten, valt de grootste rui periode in de herfst. De haren verliezen hun glans, worden dor, gaan dood en vallen af. Het is belangrijk om het Belgisch ZIlver vaker te borstelen in die periode. Ook in de lente is er een rui periode, maar deze verharing is meestal minder dan in de herfst. 

 

Wanneer je de vacht van uw Belgisch Zilver niet goed borstelt, ontstaat er klitvorming. Klitvorming kan uiteindelijk zorgen voor vervilting. Bij het verwijderen van vervilting ga je vaak de pels beschadigen. Het is dus belangrijk om de klitten tijdig te verwijderen. Ook kan het (vooral in de zomerperiode) een ideale broeiplaats worden voor vliegen, mijten, luizen en maden. 

 

Klitvorming komt vaak voor bij de liezen en oksels, aan de overgang van de achterhand naar de staart, aan het onderste gedeelte van de achterhand, bij de liezen, bij de staart en staartwortel, aan de voetzolen, onder de borst en soms ook aan de buik. Je kan klitvorming niet altijd zien, daarom is het belangrijk om goed te voelen aan deze zones. Kijk iedere week uw konijntje goed na. 

 

De nagels

In de natuur werken konijnen voortdurend: lopen, graven,... De nagels slijten daarbij vanzelf. De nagels van een konijn blijven groeien, zoals bij ons. Bij gedomesticeerde konijnen moeten mensen de nagels verzorgen. Vanaf 6 maanden, zouden de nagels minimaal 1x per jaar bijgeknipt moeten worden. Bij het knippen van een nagel mag je niet in het 'leven' knippen. Het 'leven' is de rode streep die door de nagel loopt. Dit is bij donkere nagels soms moeilijk te zien. Wanneer je het 'leven' raakt, zal dit bloeden en pijn doen bij het konijn. Je kan dit dan ontsmetten met bijvoorbeeld Neosabenyl, een ontsmettingsmiddel zonder alcohol. Nagels die niet onderhouden worden groeien krom. Kromme nagels zorgen ervoor dat konijnen niet meer goed kunnen lopen en dit zal uiteindelijk pijn veroorzaken.

 

De ogen

Konijnen kunnen, zonder hun kop te bewegen, 360 graden rond kijken! Fantastisch toch?! Ze zien dus veel, maar niet alles. Onder hun kin en neus kunnen ze niet kijken. Het is hun blinde vlek. Konijnen hebben ook een derde ooglid. Dit is een extra vlies die het oog kan bedekken, zorgt voor bescherming en zorgt dat het oog vochtig blijft. Het derde ooglid wordt ook wel 'knipvlies' genoemd. 

Aanschaf Belgisch Zilver

Verblijf/ruimte

Zelfs voor rustige konijnen zoals het Belgisch Zilver is het beter dat ze zoveel mogelijk ruimte ter beschikking hebben (zoals een grote tuin) om lekker rond te huppelen en lekker languit te gaan liggen. Jonge konijnen ontwikkelen o.a. hun spieren beter wanneer ze goed kunnen rond lopen.

 

Voeding

Er zijn heel wat merken konijnenvoeding op de markt. Daarbij kunnen we 2 onderverdelingen maken: gewone en gemengde biks. Per dag heeft een konijn ongeveer 25-30gr. voer per kg lichaamsgewicht/dag nodig. Het gevaar bij gemengde biks is dat de konijnen niet alle ingrediënten opeten. Controleer dus zeker dat uw konijntjes alle ingrediënten opeten. Enkel biks voeren is niet voldoende.

Hooi is de belangrijkste voedingsbron vol met koolhydraten, vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels. Ruwe vezels, zoals hooi sterk bevat, bevorderen een goede spijsvertering. Zorg telkens voor onbeperkte toegang tot gezond/vers hooi. Bewaar het hooi op een donker, droge en koele plaats.

 

Naast biks en onbeperkt hooi is er ook nog groenvoer. Hieronder verstaan we verse groenten en fruit. Indien uw konijnen dit niet gewoon zijn, kan je best de hoeveelheid rustig opbouwen. Een goede hoeveelheid is ongeveer 50 tot 100gr/kg lichaamsgewicht per dag. Kies hierbij voor een variatie groenten. De hoeveelheid fruit dient beperkt te worden tot een eetlepel per dag. Dit omdat fruit vaak veel suikers bevat.

OPGELET!: Niet alle groenten en fruit zijn gezond voor konijnen. Sommige soorten kunnen zelfs giftig zijn. Controleer dus steeds of het groenvoer geschikt is.

 

Om voldoende variatie in hun maaltijden te creëren, kunnen deze aangevuld worden met kruiden. Kruiden zijn heel natuurlijk (zowel vers, als gedroogd) en hebben een positieve werking op de gezondheid van de konijnen. 

 

Tenslotte zijn er ook heel wat konijnen-snacks verkrijgbaar. Helaas zijn deze niet allemaal even gezond. Heel wat snacks bevatten o.a. toegevoegde suikers en/of teveel calcium. 

Snacks op natuurlijke basis, zonder toegevoegde suikers, zijn gezond. Bijvoorbeeld hooisnacks met natuurlijk hout, wilgentakken, fruitboom takken, duizendblad, kamille bloemen,..

 

Water

Proper water is echt een 'must' voor alle konijnen! 
Controleer het water ook meermaals per dag. In de winterperiode is er kans dat het water bevroren is. Op een warme zomerdag kan bijvoorbeeld het water sneller op zijn.

 

Dierenarts

Zorg steeds dat je reserve budget hebt om naar de dierenarts te gaan indien dit nodig is. Konijnen kunnen jaarlijks geënt worden tegen Myxomatose en VHD (Viral Hemorrhagic Disease). In de meeste gevallen, hebben beide virusinfecties, een dodelijke afloop.  

 

Waar let je op bij de aanschaf:

+ Vacht: Mooie vacht, geen aanwijzingen voor vlooien en/of mijten;

+ Neus/ogen: Geen uitvloeiing of andere onrechtmatigheden;

+ Oren: propere oren, geen sporen van oormijt etc.;

+ Gebit: mooi aangesloten snijtanden, geen haken op de kiezen;

+ Poten: Geen zweertjes;

+ Achterhand: propere achterhand, geen diarree;

Leuk weetje:

Het Belgisch Zilver wordt volledig zwart geboren, pas bij het ouder worden krijgt hij/zij de zilverkleur. 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Daniël Martens (woensdag, 25 april 2018 21:55)

    Da is wel een heel schoon konijn ��