· 

Het konijn als groepsdier

Konijnen in het wild

Wilde konijnen hebben een groot gangenstelsel onder de grond. In het gangenstelsel woont een kolonie/groep konijnen. Meestal blijven ze in de omgeving van hun hol. In een kolonie is er maar één die de leiding heeft.

 

Konijnen zijn prooidieren. Prooidieren moeten altijd alert zijn voor gevaar. Dan is het handig als konijn, dat je met meerdere konijnen samen bent. Samen zie, hoor en ruik je meer als alleen.

 

Konijnen eten samen, spelen samen, slapen samen en ze communiceren voortdurend met elkaar. Om te beurt staan ze op wacht voor elkaar. Ze geven aan elkaar door wanneer er gevaar dreigt. 

Minstens 2 konijnen als huisdier

Een konijn dat alleen zit, kan door dit gebrek, gedragsafwijkingen vertonen. Daarnaast kunnen er ook gezondheidsproblemen optreden. Onzindelijkheid, slopen, angst, stress en agressie zijn enkele gedragsafwijkingen die kunnen voorkomen bij een eenzaam konijn. Wist je dat stress zelfs dodelijk is voor een konijn? 

 

Een konijn lijkt het soms goed te kunnen vinden met een ander huisdier, zoals een hond, een cavia of de kat. Toch is dit niet hetzelfde! Konijnen spreken bijvoorbeeld een andere taal en hebben een andere voeding. Uw konijn kan dus nog steeds niet communiceren met een soortgenootje. Het is dus zeker geen oplossing voor bovenstaande gedragsafwijkingen en/of gezondheidsproblemen.

 

Wil je uw konijntje zelf alle aandacht geven, dat is super! Maar ook hierbij telt... jij kan helaas geen soortgenootje vervangen. De momenten dat je slaapt, gaat werken, een afspraak hebt, naar de winkel moet,... is uw konijn alleen. Een soortgenootje is er altijd en spreekt dezelfde taal.

 

Een vriendje is dus een basisbehoefte van uw konijn! Een gelukkig konijn is een konijn dat samen zit met een ander konijn. 

 

Ik wil een vriendje...

Heb je thuis een eenzaam konijntje? Heb je besloten om er toch een vriendje bij te nemen? Dan kan ik je adviseren om uw konijn mee te nemen naar een opvang. Bij de meeste opvangen gaan ze dan speed-daten om te kijken met welk konijn die van jou een klik heeft. Op die manier geef je een ander konijn een thuis, maak je uw konijntje gelukkig en kom je niet thuis met een konijn waar uw konijn totaal niets van moet weten.

 

Ik zelf heb momenteel ook enkele rammen die eerst gecastreerd moeten worden. Daarna ga ik naar opvang 'Het Vrolijke Konijnenhol' gaan om ook voor hen een vriendinnetje te zoeken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0