Huisvesting voor uw konijn


Het binnenverblijf

Alle binnenverblijven die u kunt kopen zijn in feite te klein. Zorg daarom dat uw konijnen vrij in huis kunnen lopen en/of een ren/buitenverblijf ter beschikking hebben. Bij de aankoop van een binnenverblijf zijn er enkele zaken waar u rekening mee kunt houden:

* Zorg dat het verblijf een voordeur en bovendeur heeft. Een voordeur zorgt ervoor dat uw konijnen zelf in en uit hun verblijf kunnen. Een bovendeur is handig om bijvoorbeeld het toilet te verschonen. Let op; de meeste konijnen vinden het niet aangenaam om langs de bovenkant (zoals een roofdier doet) benaderd te worden!

* Een gesloten achterzijde van de hooiruif zorgt ervoor dat er veel minder hooi op de vloer terecht komt;

* Plaats het verblijf niet te dicht bij een buitendeur en/of raam. Dit kan zorgen voor tocht;

* Plaats het verblijf op een ondergrond/vloer die gemakkelijk te reinigen is. Er valt namelijk regelmatig hooi en bodembedekker naast het verblijf.

Het buitenverblijf

Een buitenverblijf is voor heel wat mensen prettiger omdat het huis dan proper blijft. Ook bij een buitenverblijf hou je best rekening met volgende punten:

* Zorg dat uw konijnen over een water- en winddichte schuilplaats beschikken;

* Gebruik niet zomaar elke verf om het verblijf te schilderen, in de meeste verf zitten giftige stoffen!;

* Bij vrieskoude is het noodzakelijk om het water meermaals per dag te controleren. Om te voorkomen dat het water bevriest kan je bv. drinkbak verwarmers kopen;

* Bij warm weer kunt u zorgen voor een koele steen of een goed afgesloten bevroren fles water;

* Zorg steeds voor een propere bodembedekker in hun verblijf. In de winter bv. aangevuld met stro.

Een ren

Een ren is ideaal om bv. uw buitenverblijf uit te breiden of om een binnen konijn ook van mooi weer te laten genieten. Let wel op dat uw konijntjes voldoende schaduw hebben en een water, - en tochtvrije schuilplaats. Voor de veiligheid van uw konijntjes kunt u rekening houden met de volgende tips:

* zorg voor een stevig gaas (te dun gaas kunnen konijnen doorknagen);

* zorg dat het gaas kleine openingen heeft. Wanneer de openingen te groot zijn kunnen konijnen zich bezeren;

* wanneer uw ren op gras of zand staat, zorg dan voor gaas onder het gras of zand (een 20cm is voldoende). Het is vervelend voor konijnen om op het gaas zelf te lopen. Ook hierbij zou een konijn zich kunnen bezeren;

* om de ren extra leuk te maken kan je een zandbak, een verhoogje, speelgoed, etc. voorzien.