Konijnentaal


Een goede band met uw konijntjes zal enkel lukken wanneer je iets begrijpt van konijnengeluiden, gedrag en lichaamstaal. Ieder konijn is uniek en het ene konijn kan anders reageren in een bepaalde situatie dan het andere. Wanneer je konijnentaal begrijpt en uw konijntje goed leert kennen, kan je beter inspelen op zijn/haar gedrag. 

Konijnen maken het meest gebruik van geuren om te communiceren. Alle konijnen herkennen hun groepsgenoten aan hun geur. Dit komt omdat zij feromonen produceren. Dit zijn speciale geuren in hun klieren. Onder hun kin zit o.a. een geurklier waarmee een konijn zijn territorium afzet. Het konijn gaat dan over een object wrijven met zijn kin. De geur is niet te ruiken door mensen. Het territorium kan ook afgezet zijn met speciale keutels. Hij legt deze keutels rond zijn territorium. Deze keutels ruiken sterker dan de gewone keutels. Hetzelfde geldt voor urine. Dominante konijnen kunnen hun soortgenoten besproeien. Deze urine heeft een veel sterkere geur dan gewone urine. Dit sproeien kan ook voorkomen bij seksueel of agressief gedrag. 

Verder communiceert een konijn met zijn lichaam. Konijnen communiceren met kleine, subtiele bewegingen via hun staart, ogen, oren, neus,... Wie zijn/haar konijn beter wil begrijpen, zal dus nauwkeurig moeten kijken naar zijn/haar konijn. 

Natuurlijk telt het geheel plaatje, dit laat je zien hoe een konijn zich voelt.

Een zelfverzekerd konijn zal zijn staart hoog dragen. Konijnen dragen ook hun staart hoog om andere konijnen bv. te waarschuwen voor een roofdier. De witte onderkant van hun staart is dan ook een duidelijk tegen voor gevaar. 

Een gespannen konijn zal je bijvoorbeeld herkennen aan grote, bolle ogen, terwijl een ontspannen konijn dan weer te herkennen is aan kleine of knipperende oogleden.

Bij stress, angst en agressie legt het konijn de oren plat in de nek. Zoveelste meer de oren plat gaan, zoveelste meer het konijn zich onprettig voelt. Bij de inzet van een aanval gaan de oren even naar voren. 

Konijntjes die elkaar likken/wassen is een positief gebaar. Zo tonen konijnen hun vriendschap en vertrouwen. Een dominanter konijn wordt vaak gewassen door het minder dominant konijn. Wanneer een konijn contact wil maken, zal hij/zij met zijn/haar neus tegen jou of een ander konijn aanduwen.

Een konijn die gestrekt ligt, hoofd en nek uitstrekt, ogen half sluiten, op de rug rollen,... wijzen op een ontspannen konijn. Het konijn kan zich ook plots laten vallen. Dit kan voor de eigenaar schrikken zijn wanneer hij/zij dit voor de eerste keer ziet. Een nieuwsgierig en ontdekkend konijn kijkt zo alert mogelijk rond en zal op de achterpoten staan. Een nieuwsgierig konijn is niet noodzakelijk ook een ontspannen konijn.